4. ביצועיי עד עתה- חלק ב

בפוסט הקודם סקרתי את ההתנהלות שלי בשנת 2021. גיליתי שעשיתי טעויות רבות- השקעתי עם הזרם, לא ביצעתי מחקר על המניות שקניתי ולא הייתה לי מתודת השקעה. התוצאה בסוף שנת 2021 הייתה פיגור של בערך 12% אחרי המדד.

 

אמנם לא קבעתי זאת כמטרה בתחילת 2022, אבל הייתי צריך לשפר את הביצועים שלי.  
בניגוד לשנת 2021 בה התיק שלי הראה עליה של ~15%, בשנת 2022 התיק ירד 21%. למרות זאת, לטעמי ביצועי התיק שלי ב-2022 היו טובים לאין שיעור ביחס ל-2021. זאת מפני שלאורך כל 2022 התיק שלי היה צמוד מאוד למדד, בניגוד לפיגור של 12% ביחס למדד בשנת 2021!

אשקר אם אומר שהשיפור הזה הוא תוצאה של אסטרטגיה שתוכננה מראש. השינויים בהרכב התיק לא נעשו במטרה לנצח את המדד, אלא כדי לנצל הזדמנויות שהופיעו במהלך השנה.

 

כמו בחלק הראשון, נתחיל את הניתוח בבחינת המניות שעברו תחת ידי בשנה החולפת.

שנה מניות מניות נדל”ן קרנות סל סה”כ אחזקות שעברו בין אצבעותיי
2021 20 8 3 31
2022 17 5 3 25

המצב בהחלט טוב יותר! מתוך סה”כ 25 הפוזיציות שעברו אצלי ב-2022, רק 6 חדשות.
במהלך השנה סגרתי 11 פוזיציות מתוך ה-16 איתן התחלתי את השנה הנוכחית. רק SCHD היא פוזיציה שפתחתי מחדש אחרי שסגרתי אותה בשנה שעברה.

 

אם כך, ב-2022  עקבתי הרבה יותר אחר המלצת “כרטיסיית 20 הניקובים” של וורן באפט.  

הפוזיציות שסגרתי

אחת ההמלצות הפשוטות ביותר של משקיעים גדולים כמו וורן באפט, צ’רלי מאנגר ופיטר לינץ’ היא להשקיע במה שאני מבין בו. לשם כך, בשנה האחרונה סגרתי פוזיציות של חברות אותן איני מבין, כדי לפשט את תיק ההשקעות שלי.  

מכרות האורניום (UUUU, NXE, GLO)

מהלך של מימוש רווחים שביצעתי לקראת סוף השנה. הגעתי למסקנה שכוחות פוליטיים גדולים משפיעים על האופן שבו חברות האורניום מתנהלות. האקטיביזם האנטי-גרעיני של מדינות המערב גורם להפסקת כריית אורניום ולפגיעה בהכנסות החברות. אין טעם לנסות להילחם בכוחות פוליטיים המושפעים מדעת קהל במקום שיקולים כלכליים הגיוניים.
לכן העדפתי לממש את הרווחים שלי.

פייזר (PFE)

עוד מהלך מימוש רווחים. בתחילת השנה, עם התפתחות מגמת חיסון האוכלוסייה העולמית נגד הקורונה הרגשתי שהגיע הזמן למכור את המניה.

מעבר לעובדה שפייזר היא חברת תרופות גדולה ושהיא עומדת בחזית פיתוח חיסוני ה-mRNA, לא היה לי כל מידע נוסף על החברה. לא הכרתי את מקורות ההכנסה שלה וגם לא ידעתי על המתחרות שלה.

 

באופן כללי, לא ידעתי כמעט דבר על סקטור התרופות ולכן החלטתי למכור. פספסתי מעט את מחיר השיא של המניה, אבל הרווחים היו נאים.

מכרתי אחרי השיא, אך חמקתי מהתנודתיות

הסיניות (BABA, XPEV)

הפעם לא מדובר במימוש רווחים אלא בקיצוץ הפסדים.

בדומה למניות האורניום, גם המניות הסיניות סבלו מפוליטיקאים שפגעו בביצועי החברות וגרמו למחירי המניות לרדת. הממשל הסיני התעקש להקשות על כל חברת טכנולוגיה גדולה שקמה בעשור האחרון, באמצעות רגולציה מסרסת. בנוסף, התעקשות הממשל הסיני לשמור על מדיניות “אפס קורונה” גרמה לפגיעה בתפוקת החברות הללו.

 

סגירת הפוזיציות הללו בזמן מנעה ממני לראות את מחירי המניות יורדים הרבה יותר, ולממש הפסדים כואבים יותר.

יכולתי לראות הפסדים גדולים אפילו יותר

הישראלית (GILT)

מניה שהסבה לי רק כאב. לאחר שמאסתי בהמתנה למחיר המניה שיעלה עוד ויציל אותי מהודאה בטעות קשה, מכרתי את המניה.

 

יותר מכל המניות שקניתי ב-2021, המניה הזו לימדה אותי את הסכנות הטמונות במעקב עיוור אחרי הטרנדים, ובקנייה ללא מחקר מקדים על הסקטור ועל החברה.

רק כאב.

מניות הנדל”ן (LTC,VTR,STOR,O)

תחום שפישטתי בצורה משמעותית.

נפטרתי מ-5 חברות שעוסקות ב-3 תחומי נדל”ן שונים- שירותי בריאות, מתחמי עסקים וקניות ומרכזי בילוי. הבנתי שאני לא מכיר מספיק טוב את עסקי שירותי הבריאות ומתחמי העסקים והקניות.

 

לא הבנתי מה יגרום למחירי מניות החברות הללו לעלות או לרדת, לא הכרתי מספיק טוב את המתחרים שלהן, והאם הן בעמדה טובה יותר ביחס לאליהם.  

הפוזיציות שפתחתי

הזדמנויות שאסור היה לפספס (AMZN, MSFT, NFLX, ADBE, AAPL)

השנה החולפת התאפיינה במכירת חיסול של מניות הטכנולוגיה. מדד הנאסד”ק (שבין היתר משקלל גם את רוב מניות הטכנולוגיה) קרס ב-33%. קריסה זו כללה בין היתר מניות טכנולוגיה שחיכיתי מאוד להזדמנות המתאימה לרכוש אותן. עם יד על הלב, לא ישבתי ובחשתי במסמכים בנוגע לרכישות הללו. למרות זאת, אני מרגיש בנוח מפני ששמעתי אנשים רבים מדברים עליהן ואני מכיר באופן כזה או אחר את המוצרים שלהן.

 

ב-6 ביוני אמזון ביצעה פיצול מניות של 1:20. מהלך זה אפשר לי לפתוח פוזיציה בחברה במחיר של 124$ למניה (לעומת מחיר של מעל 2000$ לפני הפיצול!!). מאז מחיר המניה ירד בעוד 25%, אבל אני מנצל את ההזדמנות כדי לקנות עוד מניות.

 

בעקבות הנפילות, החלטתי להגדיל את הפוזיציה שפתחתי באפל ב-2021 ולפתוח פוזיציה חדשה במייקרוסופט. קניתי מניה אחת בלבד של אדובי, לאחר שהיא הודיעה שהיא קונה את פיגמה ומחיר המניה נפל ב-30% ביום אחד. לטעמי, במידה והרכישה תצא לדרך היא רק תועיל לאדובי וניצלתי את ההזדמנות לפתוח פוזיציה קטנה.

 

הפיגור הגדול ביותר אחרי ה-S&P500 השנה נגרם בגלל מניית נטפליקס. עד לחודש אפריל התיק שלי כמעט ולא פיגר אחרי המדד. בתחילת החודש רכשתי 3 מניות נטפליקס, אחרי שהמניה ירדה 35% מינואר. חשבתי שאני קונה בזול….. מספר ימים לאחר מכן, פרסמה נטפליקס דוח רבעוני גרוע במיוחד, בו היא סיפרה שהפסידה 2 מיליון לקוחות מה שהיה ההיפוך הגמור של תזת ההשקעה של כל אחד שקנה את המניה. ביום אחד ירד מחיר המניה בכמעט 50%, ובשלב זה אפשר לראות שבמשך כמה חודשים התיק שלי פיגר אחרי המדד… ממקרה זה למדתי שעדיף לפתוח פוזיציה חדשה אחרי פרסום הדוחות הרבעוניים.

המניות שחקרתי (KEYS,WSM)

בינתיים אני גאה מאוד בשתי הרכישות האלו. הקדשתי זמן ומאמץ לחקר החברות הללו. עניתי על שאלות כגון:

    • – מה הן עושות?

    • – מה ההיסטוריה שלהן?

    • – איך הן עושות כסף?

    • – מי מנהל אותן (מה הסיפור של צוות ההנהלה)?

 

את KEYS אני מכיר מהעבודה. אני משתמש כמעט כל יום בציוד שהחברה מייצרת ויודע שהוא איכותי.

על WSM שמעתי (אין לי היכרות אישית) והחלטתי שהחברה נשמעת מספיק מעניינת כדי לחקור אותה יותר לעומק. אני מרגיש בנוח מאוד לגביהן ומנצל כל ירידה במחיר כדי להגדיל את הפוזיציות.

הפוזיציה שאני בערך מבין (TROW)

פה קצת חטאתי לשיטה. אני מכיר באופן כללי מה החברה עושה ועברתי על היסודות הכלכליים שלה. אני מאוד אוהב אותה כי היא ללא חובות, עם עתודות מזומנים גדולות מאוד ונוהגת להמשיך ולשלם דיבידנד קבוע גם בעתות מיתון. עם זאת, אני צריך לשמור על משנה זהירות מפני שאין לי תזה מבוססת על החברה כמו זו שפיתחתי עבור שתי החברות שהוזכרו קודם.

קרנות הסל שמשלמות לי דיבידנדים (SCHD,BST,JEPI)

את הפוזיציות בקרנות הסל הגדלתי במהלך השנה.

 

שמתי לב ש-JEPI ו-SCHD גם משלמות דיבידנד יפה וגם מהוות מפלט בטוח במקרה של עליות מחירים (מחירן בקושי ירד במהלך השנה). אני מתכנן להגדיל את הפוזיציה בהן, לקצור את הדיבידנדים ולמכור אותן במידה ואזהה הזדמנויות טובות יותר לניצול הכסף בהמשך.

 

BST היא קרן סל שעוקבת אחר מניות טכנולוגיה ומשלמת דיבידנד מכובד מאוד. במקור פתחתי את הפוזיציה מפני שהיא אפשרה לי להיחשף למניות כמו מייקרוסופט ואמזון בטרם הרשיתי לעצמי לקנות את המניות עצמן.

מחיר המניה נשחט השנה בעקבות שחיטת מניות הטכנולוגיה, מה שנתן הזדמנות לפתוח פוזיציה גדולה מאוד במחיר זול מאוד.

אני מאמין עם התאוששות השוק בעתיד, יעלה גם מחיר המניה ואראה רווחים יפים מאוד עליה.